Svedex, leerbedrijf van het jaar:“Sta open voor jongeren”

Svedex BV uit Varsseveld is het Beste leerbedrijf 2014 van kenniscentrum ECABO. Manager P&O Yvonne Zegers vertelt hoe ze het zover geschopt hebben.

Svedex beste leerbedrijf 2014

Waren jullie verrast?

“Jazeker! We namen het in de finale op tegen gevestigde namen zoals het Rijksmuseum en ING Bank Deventer. Dat wij dan als beste uit de bus komen, heeft ons zeker aangenaam verrast.

Wat maakt Svedex een bijzonder leerbedrijf?

“Onze cultuur. Wij zijn een familiebedrijf en dat merk je in hoe we bij Svedex werken en met elkaar omgaan. Er is ruimte voor ideeën en de deur van het managementteam staat altijd open. We zijn Svedex-mensen. Dat betekent dat we de schouders eronder zetten en doorgaan. Dat verwachten we trouwens ook van de stagiairs.”

Hoe hebben jullie het zover geschopt in de verkiezing?

“We leren stagiairs zelfstandig te werken. Om een voorbeeld te geven: toen de vakjury van ECABO ons bezocht, voerden de stagiairs het woord. De stagiair P&O deed de ontvangst, en in de showroom deelden de stagiairs hun ervaringen met de jury.”

Wat is er zo leuk aan stagiairs begeleiden?

“De ontwikkeling! Ze komen binnen en weten nog van niets. Wij leren ze wat (samen)werken is, dat ze meedraaien in een structuur en verantwoordelijk zijn. Het is bijzonder leuk om te zien dat ze trots zijn op zichzelf en zelfvertrouwen krijgen.”

Mooie voorbeelden?

“Genoeg! Zo was er een stagiair die hier heeft stagegelopen. Nu is hij in dienst en volgt hij via ons een hbo-opleiding. Mooi om dit zo van dichtbij mee te mogen maken. De stagiaires hebben een ding gemeen met elkaar: ze zijn heel erg trots dat ze hier werken. Het zijn onze ambassadeurs.”

Hoe motiveren jullie je stagiairs?

“Met alle jongeren die bij ons stage willen lopen, voeren we een sollicitatiegesprek. Daarin vragen we wat hun leerdoelen zijn. Als dat bij ons past, gaan we op zoek naar een passende stageopdracht. We laten stagiaires zo zelfstandig mogelijk ‘meewerken’ binnen ons bedrijf, zodat ze een beeld krijgen hoe het in de praktijk werkt. Dit wordt gewaardeerd omdat ze niet als leerling behandeld worden maar als volwaardige kracht.”

“Door de stagiairs de ruimte te geven, laten we zien dat ze belangrijk voor ons zijn.”

Wat wil je andere bedrijven meegeven als het om stagiairs gaat?

“Sta open voor jongeren. Zij hebben een hele andere kijk op het bedrijfsleven. Luister naar hun ideeën en begeleid ze daar in. Je kunt wel denken; dat werkt niet zo, maar luister naar ze.”

Wat gaan jullie doen met het bedrag dat jullie gewonnen hebben?

“Wij gaan het gebruiken om twee jongeren met achterstand op de arbeidsmarkt aan te nemen. Ze vielen op school uit. Zij gaan bij ons aan de slag en tegelijkertijd een vakopleiding volgen. Daar heb je hele gemotiveerde arbeidskrachten aan.”

Over het leerbedrijf

Svedex BV uit Varsseveld is sinds 1954 producent van binnendeuren en binnendeurkozijnen. Ze leiden stagiairs op in diverse richtingen, zowel van mbo-als hbo-niveau. Svedex BV was al winnaar van de sector ICT en Media. In de finale nam het bedrijf het op tegen de zes andere sectoren van ECABO. Na bedrijfsbezoeken van de jury aan alle sectorwinnaars bleek het bedrijf uit Varsseveld het beste stagebeleid te hebben en dragen ze de titel ‘Beste leerbedrijf 2014 van kenniscentrum ECABO’.

Laat een reactie achter